Skip to main content

S jímkami i žumpami z odolného betonu budete plně spokojeni

Potřebujete na chalupě novou jímku a váháte mezi betonovou a plastovou? Anebo chcete žumpu pro větší obytný dům, kde bydlí asi 20 osob? Není složité si vybrat, stačí znát pár základních vlastností žump a jímek.

Rozdíl mezi betonovou a plastovou jímkou

Rychlým porovnáním žump z betonu a plastu lze říci, že ty betonové jsou odolnější, pevnější, déle vydrží a neohrožuje je ani podzemní voda, která může plastovou vytláčet nahoru, ani zemní tlaky či zatížení nákladem seshora. Betonové žumpy a jímky díky složení betonu zároveň skvěle těsní, nic z nich neunikne a výborně snáší jakékoli povětrností podmínky.

Díky své váze se velmi dobře usazují. Stačí připravit montážní jámu dle návodu podle velikosti konkrétní žumpy, dno podsypat alespoň třícentimetrovou vrstvou jemného štěrku a hezky jej urovnat. Po usazení jímky není potřeba ji upevňovat betonem, pouze se zahrne zeminou, kterou jste k vybudování jámy vykopali.

Druhy žump a jímek

Vybrat si můžete jednokomorový nebo dvoukomorový model. Jednokomorová betonová jímka či žumpa jsou ideální pro stavby, domky a menší objekty bez napojení na obecní kanalizaci.

Dvoukomorová betonová jímka či žumpa jsou vhodným řešením pro rodinné domy, v nichž žije vyšší počet obyvatel, také pro řadovou zástavbu a stavby, v nichž dochází k vyšší koncentraci osob. Tato žumpa je rozdělena na dvě samostatné komory, a tak se částečně pročišťují odpadní vody. Jedna komora zachytává objemnější usazeniny a do druhé se dostávají jemnější částice. Nahoře se nachází voda zbavená usazenin, a ta se vypouští do povrchových vod. Žumpu není potřeba vyprazdňovat často.

U obou typů je možné mít vrchní desku s max. zátěží až 30 tun. Stačí se informovat.

S betonovou jímkou či žumpou budete žít bez starostí o její životnost i pevnost. Vsaďte na ně.

   +420 606 961 122