Skip to main content

Rozdíl mezi betonovou a plastovou žumpou

Také jste se dostali do situace, kdy potřebujete novou žumpu či jímku, ale nevíte, zda si vybrat model plastový nebo betonový? Toto dilema řeší každoročně spousta majitelů rodinných domků i víkendových chalup či chat. Zde je několik specifik žump, které vám pomohou rozhodnout se, která je pro vás lepší.

Co je stejné?

U obou typů žump si můžete vybrat různé velikosti, tedy objemy. U obou jsou k dispozici i různé volitelné příslušenství.

V čem jsou zásadní rozdíly?

I když se to nemusí na první pohled zdát, betonová žumpa má vyšší životnost. Je totiž vyrobena z kvalitního betonu, ocelové výztuže, a také je opatřena speciálním asfaltovým nátěrem právě pro její dlouhou životnost.

Další výrazný rozdíl je ve váhách. Betonová žumpa je mnohem těžší i pevnější. Díky tomu nedochází k nechtěnému vytláčení spodní vodou. Stejně tak nemusíte mít obavu, že by ji poškodil zemní tlak. Díky pevnému a kvalitnímu materiálu je odolná i vůči průjezdu vozidel. Volit můžete vrchní desku o tloušťce 10, 16 a 20 cm, a tak dosáhnout až možné zátěže 30 tun.

Betonovou žumpu je snadné namontovat a osadit. Zákazník připraví montážní jámu, na jejímž dně musí být alespoň 3 cm vrstva jemného štěrku, hezky urovnaná. Za pomoci hydraulické ruky dojde k jejímu usazení. Následně je obsypána zeminou, není potřeba ji kolem dokola betonovat.

Jednokomorové a dvoukomorové modely

Z betonových jímek a žump můžete volit mezi jednokomorovými a dvoukomorovými. Jednokomorové přijdou vhod stavbám, rodinným domům a menším objektům, které nejsou napojeny na obecní kanalizaci. Jestliže vás je doma hodně, řešíte odpadní vody u řadové zástavby nebo stavebních objektů s vyšším počtem osob, volte dvoukomorovou.

Pro vaši spokojenost je nutné nakupovat u společnosti splňující nejvyšší normy kvality. Beton-zumpy.cz k takovým patří.

   +420 606 961 122