Skip to main content

Jak správně pečovat o betonovou žumpu, jímku vs. septik?

Za ideálních podmínek o sobě odpadová voda a betonová žumpa nebo septik nedávají vůbec vědět. Zvláště je není cítit, a to ani v domě, ani na zahradě. Stejně tak bychom neměli slyšet žádné bublání nebo rachot.
Pokud si myslíte, že k bezproblémovému chodu jímky či septiku vám postačí pravidelné vyvážení usazených kalů a přidávat dovnitř bakterie, které s rozkladem odpadu pomáhají, možná se budete divit, že tomu tak není. Jestliže vám odpadní betonová nádrž stále smrdí, zaměřte se i na to, co se do septiku dostává. Splachujete jen to, co máte, a používáte správné čisticí přípravky?

Aby vám žumpa a septik skvěle sloužili

Jak již jsme uvedli, nejen to, jak často vyvážíme, zda používáme bakterie, má vliv na správnou funkci odpadních nádob, které nevedou do kanalizace.
  • Pravidelný vývoz – žumpu je potřeba vyvézt jednou za – 2-3 týdny podle její velikosti a objemu odpadu. Septik vyvážíme cca 1x za rok, kal se odčerpá s tím, že se nechá asi 10 cm, aby byl zachován biologický proces.
  • Bakterie do septiku - bakterie nám pomohou s přirozeným rozkladem odpadu. Nejlepší jsou enzymatické bakterie, které zvládají rozložit bílkoviny, škroby, papír i tuky. Koupit je můžete ve formě tablet nebo prášku. Po rozmíchání ve vodě je lze vylít do septiku nebo spláchnout do WC. Využití bakterií je vhodné zvláště u septiků, kdy se voda využívá na polévání pozemku. Pomoci vám mohou i v případě, že vám septik smrdí.
  • Vyhazujte je to, co se má a omezte chemii – pokud jste zvyklí vyhazovat do odpadu běžné kosmetické a čisticí prostředky, které jsou však plné chemikálií, které septiku škodí, nedivte se, že smrdí. Bakteriím škodí a výsledky znáte.
Žádná betonová žumpa a septik nemají rádi vlasy, chlupy, olejovou a parfemovanou kosmetiku, čisticí prostředky nebo odpadky, které do odpadu nepatří.

Žumpy alebo nádrže na vodu

   +420 606 961 122